Terepgyakorlaton vettek részt a Campus hallgatói

Utolsó módosítás: 2019. november 27.

A Természetismeret műveltségi területet választó hallgatók terepgyakorlaton vettek részt 2019. november 22-én Sátoraljaújhelyen.

A délelőtt folyamán megtekintették a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum természettudományos, interaktív tárlatát, melynek elnevezése „Erdőjárók kalauza". A tárlatvezető Hegyessy Gábor biológus-muzeológus volt. A tárlat négy olyan termet mutatott be, amelyek egy helyi lakás beosztását követték. A lakás „előszobájában" a hegyvidék tájképét leginkább meghatározó vulkáni folyamatok kőzeteit, ásványait és ősmaradványait láthattuk. A „konyha" az itt élők legnevezetesebb értéke, a szőlős és gyümölcsös kertek helyszínéül szolgál. A „fürdőszoba" emlékeztet arra, hogy nekünk is mennyire fontos elemünk a víz. A „nappali" jellegéből adódóan, szentélye a pihenésnek, az elmélyült gondolkodásnak, a kultúra és tudomány művelésének. A természetben az erdők azok, ahová akár csak időnként, egy-egy órára betérve is felfrissülhetünk.

A terepgyakorlat második részében gyalogtúrán vettek részt a hallgatók, melynek úti célja a sátoraljaújhelyi Magyar Kálvária volt. A környezeti nevelés századunk kiemelt feladata. A komplex módon történő megközelítés nem csak a környezettudatosságra, környezetvédelemre való nevelést tartalmazza, de többek között az erkölcsi, a honismereti nevelés is a része. Ennek jegyében nem csak a környezettel kapcsolatos méréseket végeztek a hallgatók (pl. kéregminta-vétel, a fa korának, magasságának meghatározása), de a történelmi események felelevenítésére is sor került a terepgyakorlaton.

 

Hír: Dr. Nagy György

  


< Vissza